BANDET - medlemmene/musikken/litt norgeshistore
 

Tool er et band som best liker å beskrive seg selv som produsenter og formidlere av kunst, og ikke som vanlige musikkartister. Medlemmene trives best i skyggen av sin egen suksess, noe som blant annet gjør intervjuer nærmest til en umulighet. De frykter feilsitering og for mye oppmerksomhet på deres personlige liv og ikke musikken i seg selv. Og her snakker vi om en type musikk det er vanskelig å definere. Alternativ metal. Alternativ rock. Heavy Metal. Progressiv rock. Hardrock. Art-rock. You name it. Tool er Tool – ganske enkelt. Hør på det og nyt det.

 

Adam Jones | gitar
F. 16.01.1965. Foruten å være en fremragende gitarist er han også en utmerket tegner og ekspert på spesialeffekter og bildekunst. Mesteparten av det du ser av bilder og videoer av Tool, står denne mannen for. Han har også tatt del i produksjonen av spesialeffekter til filmer som ”Jurassic Park”, ”Terminator 2” og ”Predator 2”. Det sies at Adam, når han spiller gitar, er i stand til å komme i en sinnstilstand hvor han får visjoner og illusjoner. Når han lager videoer, tegner, eller modellerer, får han ofte hørselsbedrag i form av musikk og gitarriff. Mannen er visstnok glad i dyr. Grisen (nå død) avbildet i plateheftet til Undertow var Adams kjæledyr.
Danny Carey | slagverk
F. 10.05.1961. Danny begynte å spille allerede som tiåring. Eldstemann i bandet studerte musikk i over tre år ved University of Missouri. Hans studier i slagverk ble etterhvert supplert med naturvitenskapelige spekulasjoner, geometri og metafysikk. Det okkulte interesserer også trommisen veldig, noe settet hans bærer preg av. Deler av det har diverse symboler påført, og trommene blir gjerne satt opp i form av et pentagram. Dette hjelper ham med konsentrasjonen når han spiller. Carey er veldig inspirert av jazz og klassisk, og han spiller også i bandene Pigmy Love Circus og VOLTO!. Tidligere band: Zaum og Green Jelly (kjent for Three little pigs).
Justin Chancellor | bass
F. 19.11.1971. Justin Gunnar Walte Chancellor er opprinnelig fra England og har norsk mor (som flyttet til England i ung alder). Justin kan riktignok lite norsk og har et heller anonymt forhold til landet. Han kom til bandet høsten 1995, under skriveprosessen til Ænima. Da tidligere bassist Paul D'Amour valgte å slutte, ble Chancellor spurt om å slutte seg til Tool. Det ble noe om og men, ettersom han var i ferd med danne et nytt band akkurat da. Det gikk etterhvert opp for ham at det var vanskelig å si nei til et slikt tilbud. Tool hadde blitt kjent med ham i '94 da de turnerte i Europa sammen med Justins tidligere band Peach.
Maynard James Keenan | vokal
F. 17.04.1964. Maynard digga Kiss over alt på jord som liten gutt. Etter High School gikk han til United States Military Academy som 18-åring. Keenan begynte deretter på kunst-college, og han ble kjent for å lage symbolsk og veldig abstrakt materiale. På 80-tallet spilte han i et band ved navn Children of the Anachronistic Dynasty (C.A.D.). TexAns var navnet på et annet bandprosjekt han tok del i før han var med på å starte Tool. Maynard skriver alle tekstene til bandet. Viktige temaer er filosofi, drømmer, okkultisme, stoffmisbruk og personlig utvikling. Tools tekster har fått mye omtale og det ligger mange tolkninger ute på nettet. Når Maynard skriver og Adam illustrerer, jobber de ofte sammen og inspirerer hverandres arbeid.Tidligere bassist:
Paul D'Amour (1990-1995). Skal visstnok ha fått et "skifte" i musikksmak (bort fra heavy) og ha gått lei av bandet. Han skal også ha sinket skriveprosessen til Ænima og sluttet året før utgivelsen i 1996. Selv om han var med på å skrive noen av sangene, er han ikke nevnt i plateheftet. I Salival blir han imidlertid nevnt for å være med på skrivinga av Part of Me og Pushit. D'Amour skal fortsatt komme godt overens med resten av bandet.


Salg i Norge

10,000 Days hadde hele 16 uker på VG-lista i 2006, hvor den toppet i uke 19, som var platas første salgsuke (her slo de til og med Red Hot Chili Peppers). Neimen ikke dårlig for et såpass lite allment kjent band som Tool. Forgjengeren Lateralus hadde til gjengjeld bare åtte uker på lista med andreplass som beste. Ikke ille det heller. Ænima plasserte seg én uke på VG-lista og da ble det 36. plass. Mer info om hver skives plasseringer:

Sommeren 2001

Kjipt var det at bandet valgte å utelate Norge fra 2001-sommerens Europa-turné. Både Sverige, Danmark og Finland ble gjestet av California-bandet. Quart fikk nei. Tool har vært én gang i Norge, og det var som oppvarming for Rage Against The Machine på Sentrum Scene i Oslo i 1993. Men mange nordmenn tok sommeren 2001 turen til Roskilde eller Hultsfred Festival i Sverige for å få en sjanse til oppleve bandet live. For dem som reiste utenlands, var dette virkelig verdt turen. Både konserten i Sverige og Danmark fikk meget god omtale. Roskilde-festivalens nyhetsavis skrev på sin forside dagen etter showet: "Verktøjet var i orden". Fem stjerner. Om fem ikke var toppkarakter, burde i så fall konserten ha fått det. Showet var det ingenting å utsette på. Fantastisk bra. Ekstra kult med Roskilde-festivalen den dagen (28.06.2001) var at Maynard, før Tool-showet, gikk på scenen sammen med Deftones for å synge Passenger.

Setlist Roskilde: The Grudge, Stinkfist, Forty Six & 2, Schism, Sober, Parabola, Opiate, Disposition, Reflection, Ænema, Lateralus


Norwegian Wood 2002

Juni 2002 skulle egentlig Tool spille igjen i Norge for første gang siden 1993. Denne gang skulle de flytte seg fra den "mørke undergrunnen" på Sentrum Scene til friluft på Norwegian Wood-festivalen i Oslo. Men det skar seg, og det av den mest tåpelige grunn man kan tenke seg: Tools Europa-turné den sommeren gikk blant annet sammen med "Ozzfest"-turneen (Ozzy Osbourne + andre band). Og ti dager før konserten dukker den tragiske nyheten om at Ozzys gitarist er syk og at resten av Ozzfest må avlyses. Dermed avlyses også resten av Tools Europa-turné. Men den siste datoen på Tools Europa-program, Oslo, hadde derimot ingenting med Ozzfest å gjøre. Etter spørsmål om hvorfor Norwegian Wood showet også avlyses, svarte band-managementet bare at kansellering skyldes noe de "ikke var herre over". Utrolig kjipt var det. Den norske Tool-fansen var skuffa. Veldig skuffa.

 

Roskilde 2006

Roskildes oransje scene ble 1. juli 2006 fylt av drøyt 50.000 europeiske fans. Det er ikke godt å si hvor mange nordmenn som var til stede denne dagen, men det var uansett duket for en bra kveld på den oransje scenen med Tool som headliner. Bandet åpnet som det hadde gjort så mange ganger tidligere på Europa-turneen med førstesporet på ”Ænima ”, ”Stinkfist ”. Det er ingen tvil om dette har blitt en Tool-klassiker, for den sitter utrolig godt live. Publikum likte definitivt det de så. Stemninga var akkurat ikke avtagende da bandet fortsatte med sisteopusets mest lyttervennlige, nemlig ”The Pot”. Maynard så allerede da ut til å kose seg på sitt podium, ved siden av Dannys trommesett, med sin mohikanersveis og sine pilotbriller. Etter hvert ble mannen så scenevarm at han måtte leke roskildevakt (ved å låne en sånn fin oransje vest) og be Justin og Adam pent vise sine armbånd som bevis på at de var lovlig tilstede. Her var det vanskelig ikke å trekke på smilebåndet.

En publikumsvennlig Maynard ga definitivt mersmak, og konserten ellers var jo himmelsk bra musikalsk sett. Bandet eide virkelig hovedscenen på Roskilde denne julikvelden og viste seg som et meget erfarent liveband. Det var ekstra kult å høre sjefslåtene ”Jambi” og ”Rosetta Stoned”, fra den nye skiva, som bandet framførte som om det skulle ha spilt dem 10.000 ganger før. Overraskelsen denne kvelden ble nok ”Opiate ” – som ble et hyggelig gjenhør for fansen – for den 14 år gamle låta sitter som bare det den dag i dag. Og som for fem år siden husker jeg spesielt godt ”Lateralus”, som kanskje er verdens beste rockelåt. Og når den blir enda bedre live, fins det ikke ord … jo forresten det fins fire ord – og det er ”Spiral Out - Keep going”!

Det ble totalt sett en fryd for øre og øyne. Spesielt synet av Dannys trommesett og hvordan han herjet vilt med det, sitter som støpt på netthinna hos undertegnede. Satan for en dyktig trommis. Store skjermer på begge sider av den enorme scenen prosjekterte Tools scenekunst og videoer som vanlig – et must for en bra Tool-konsert selvsagt.

Setlist: Stinkfist, The Pot, Forty Six & 2, Jambi, Schism, Rosetta Stoned, Sober, Opiate, Lateralus, Vicarious, Ænema

Jada. Det ble definitivt en minneverdig kveld. Vi glemmer heller ikke noen av Maynards siste ord denne kvelden: ”See you in November”. Noe som ga 50.000 skandinaver et håp om nye besøk til Nord-Europa. Slik ble det dessverre ikke. Da det seinere ble annonsert en Europa-høstturné for 2006, var verken Norge, Sverige eller Danmark på plakaten.

 

Quart 2006

4. Juli 2006 var det endelig duket for et nytt og etterlengtet Tool-show på norsk jord. 10.000 spente fans (sannsynligvis svært få av dem til stede på Sentrum Scene for 13 år siden) møtte opp i Bendiksbukta og fikk servert et rockeband i fortsatt god form. Til tross for en heller uvant liten scene for hardrockkvartetten ble det stort sett levert fra A til Å denne kvelden. Det ble mohikanerdans, det ble Tool-kunst på videoskjermene og det ble rock ’n’ roll. Dog; noe skuffet var nok fansen over at ikke alle 90 minutter bandet hadde til rådighet faktisk ble benyttet. I stedet ble konserten et sted mellom 70 og 75 minutter lang.

Gutta i Tool møtte et beskjedent, men konsentrert norsk publikum. Det var stort sett lite bevegelse og se under låtene, men applausen etter låtene var det definitivt ingenting å utsette på. Etter å ha hørt ”Thank You” fra vår kjære Maynard, visste nok den norske fansen at de hadde gjort jobben sin. I likhet med på Roskilde, som flere aviser påpekte dagen etterpå, hadde Tool denne dagen satt opp sine mest rocka sanger på lista. Den seige og progressive biten av bandet var vel heller dårlig representert.

Setlist: Stinkfist, The Pot, Forty Six & 2, Jambi, Schism, Sober, Lateralus, Opiate, Vicarious, Ænema

 

Ellers i media 2006

Lydverket , som har uttrykt sin skuffelse over ikke å kunne vise Tools opptreden på Quart, fikk dette forklart av Maynard i et intervju gjort av TV Norge. Her får vi nok en forklaring på hvorfor det finnes så mange live-bootlegs av Tool der ute. Klikk her for å se opptak av intervjuet.

Ellers må det nevnes at Patrizia Mazzuoccolo fra radioprogrammet Tinitus klarte å huke tak i Justin under Quarten og var så heldig å få et eksklusivt (ifølge dem selv) intervju med Tool-bassisten backstage. Link til opptak finner du her [pop-up].

 

 
www.toolno.cjb.net © Buman 2001-