FAQ - ordbok


En alfabetisk oversikt over ofte stilte spørsmål og spesielle ord. Bygger på toolshed sin FAQ, pluss egne antagelser. Det tas forbehold om feil her. Merk at dette bare er et utvalg. Det er f.eks ikke lagt så stor vekt på tolkninger.

Cesaro Summability En matematisk læresetning som beskriver en metode for å addere uendelige nummerserier.
Die Eier von Satan Tysk for "Satans egg". Det er funnet ut at teksten er oppskrift på en spesiell type småkaker - uten egg.
Eon Blue Apocalypse "Aeon/Eon" betyr uendelig tidsrom eller gresk verdensalder. 
"Aeon Blue" er navnet på et av chat-rommene på Tools offisielle hjemmeside.
Forty Six & 2 Evolusjonisme er et stikkord for denne sangen. Tittelen peker på en teori av forskeren Drunvalo Melchizadek: Menneskene er i dag på et uønsket nivå med 44+2 kromosomer, tidligere skal mennesket ha hatt 42+2 kromosomer. Neste steg i utviklingen vil være 46+2 kromosomer - hvor menneskets bevissthet vil forme en høyere skapning og et større harmoninivå.
Faaip de Oiad "Guds stemme" på Enochiansk - et arkaisk språk (relatert til okkultisme).
Grammy Tool vant i 1997 og 2002 Grammy for Best Metal Performance. Ble nominert i 1997 i kategorien Best Music Video for "Stinkfist". I 1996 ble "Ænima" nominert for Best Recording Package. I 2007 vant de sistnevnte pris for "10,000 Days" og ble samme året nominert til Best Hard Rock Performance med "Vicarious".
H. Står sannsynligvis for "Half Empty" - en annen tittel på denne sangen brukt før innspillingen av Ænima. Noen mener H-en står for Hydrogen.
Hofmann Sangen Lost Keys (Blame Hofmann) peker på Albert Hofmann - sveitisk kjemiker kjent som LSD-ens far. Det narkotiske stoffet dukket opp første gang i 1938. Hofmann eksperimenterte mye med narkotika/"magiske sopper" og oppdaget bl.a. de psykedeliske effektene ved LSD. Han døde i 2008, 102 år gammel.
Hologram cover Noen utgivelser av Ænima har et "animert" cover kalt Hologram cover
(-) ions Negative ioner er noe man kan finne mye av i naturlige omgivelser som skoger. Disse skal visstnok ha en positiv effekt på mennesker. På den andre siden er positive ioner som finnes mest i forurensede miljøer. Disse virker naturlig nok negativt på mennesker.
Jambi Provins og by i Indonesia. Se wikipedia for mer info.
Lachrymology Angivelig en filosofi/religion av Ronald P. Vincent. Eng: "Lachrymology is the science of crying as a therapy." Vincent hevdet at mennesker kun kan utvikle seg gjennom utforsking og forståelse for sin psykiske og fysiske smerte. Se Tool.
LAMC Los Angeles Municipal Courct (kommunal rett)
Lateralus Eg. del av et latinsk for en muskel. Keenan sier at tittelen dreier seg om sidestilt (eng. lateral) tenking og hvordan man som artist/person kan utvikle seg til å sprenge grenser og tenke annerledes.
Lateralis En trykkleif. Sang nr. 9 på Lateralus skal ha samme navn som plata - Lateralus
Leary, Timothy Amerikansk filosof/forsker (1920-1996). Studerte menneskelig kommunikasjon og hjernen hvor han bl.a. eksperimenterte med bruk av LSD. Klipp fra "How to opeate you brain" av Leary kan høres på førsten av Salival (Third Eye live). Mer info på www.leary.com.
Lipan Conjuring Lipan er en (Sørvest-)amerikansk apasjestamme.
Conjuring betyr tilkalling av overnaturlige og magiske superkrefter. Ofte svart magi.
Merkaba Sangen er egentlig ment som en utvidet intro til Sober. Mer-Ka-Ba: en form for meditasjon. Se www.merkaba.org.
Message to Harry Manback Maynard og romkameraten skal visstnok ha fått et uønsket besøk en gang av en italiener og seinere sparket han ut av leiligheten. Snakkingen du hører, er en trussel lagt igjen av italieneren på telefonsvareren deres etter denne episoden. Harry Manback er et pseudonym for romkameraten Hotsy Menshot (Green Jelly).
OGT Original Gangster Tool, dvs. Original Tool Fan. (Fra Hooker with a Penis).
Opiate (1) opiumholdig legemiddel brukt som sovemedisin
(2) generell beskrivelse på noe som er beroligende. Marx' uttalelse om at "religion er menneskenes opium" , kan relateres til denne platetittelen.
Parabol(a) Geometrisk kurve. En tolkning av sangen går ut på at denne kurven skal ha en tilnærmet fasong av to menneskekropper sammen.
Pushit "Toolsk" ord sammensatt av "Push it on me" og "Shit on me"
Rettsak I 1997 mente Volcano Records at bandet hadde brutt kontrakten ved å prøve å finne/vurdere andre plateselskaper. Tool svarte da tilbake med å anlegge et søksmål mot selskapet. Bandet hevdet nemlig på sin side at det hadde rett til dette siden Volcano ikke hadde tilbudt en fornyelse av kontrakten. De to parter kom heldigvis til enighet, etter over et års krangling.
  Nytt søksmål ble det i 2000, fra tidligere Tool-manager Ted Garner, som hadde blitt sparket av bandet. Han påsto at gruppa skyldte han penger. Utfallet av denne saken er uklart.
Rosetta Stone Grårosa granittstein med påskrifter på gresk og egyptisk. Det ble med denne steinen oppdaget måter å dekode egyptiske hieroglyfer. Rosetta-steinen symboliserer en nøkkel til et mysterium og er ofte brukt som metafor på alt som løser problemer med dekryptering, oversetting eller andre komplekse problemer. Mer info her.
Salival Kommer av ordet "saliva" som er engelsk for spytt. Det verserer teorier om at bandet valgte dette navnet fordi fansen hadde siklet lenge etter en ny utgivelse.
Schism skisma; splittelse, løsrivelse
Smokebox Den hvite greia på coveret til Ænima.
Stinkfist Blir sett på som en veldig støtende tittel. Når videoen sendes på MT V, er tittelen gjort om til Track#1. Sangteksten må ikke tas bokstavelig.
Third eye Alle har angivelig et tredje øye - et lysfølsomt punkt midt på pannen. Å åpne sitt tredje øye skal få deg til å se virkeligheten på en helt annen måte. Relatert til New Age-religioner.
Tool Bandnavnet står for et redskap som skal hjelpe folk å fremme forståelsen for lachrymology (s.d.)
Toolshed Kjent Tool-webside (t.d.n), men også et annet bandnavn som ble vurdert.
Undertow

Direkte oversatt betyr dette "Utgående understrøm". En annen oversettelse av dette ordet eren tendens i tanke- og følelseslivet som motsetter det som synes sterkest.
Tolkninger av sangen peker på gjentatt stoffmisbruk.

Viginti Tres Latinsk for tjuetre (23).
Ænima/Ænema Skal være en blanding av ordene enema (eng. for klyster) og anima. Anima er et utrykk funnet opp av psykiateren Carl Jung. Han mener at alle menn underbevisst har en kvinneskikkelse (anima) inni seg som fungerer som en subliminal veileder.

--- Info hentet fra toolshed.down.net - The Tool Page FAQ med tillatelse. Av Kabir Akhtar ---

 
www.toolno.cjb.net © Buman 2001-